Hoe kies je een navigatiesysteem dat bij je past?

Regelmatig krijgen we de vraag: wat is het beste merk van autonavigatie en welk model kunnen we het best kopen. Nu, op deze vraag kunnen we eigenlijk niet concreet antwoorden. Iedere persoon stelt namelijk andere criteria aan zijn navigatietoestel. Natuurlijk heb je wel bekende merken zoals TOMTOM, MIO, Garmin en andere. Maar de beste koop hangt af van het doel van het navigatietoestel (wandelen, fietsen, autonavigatie, mobilehome), de gewenste functies, los of ingebouwd toestel, een app of een apparaat, de kwaliteit en de prijs.


“Smijt je oude navigatietoestel niet weg. Meer informatie hieromtrent vind je op
www.tomtomupdate.nl


Reviews

Er zijn over navigatietoestellen al heel wat reviews geschreven. Mogelijk zijn reviews geschreven om

producten te verheerlijken en de verkoop van dat specifieke product te stimuleren. Maar waar vind ik dan wel goede productreviews? Goede reviews kan je dikwijls terugvinden bij de webwinkels waar deze navigatietoestellen te koop zijn. Enkele goede webwinkels zijn bol.com en Coolblue (www.gpsshop.nl). De reviews zijn geschreven door de klanten zelf die een toestel aangeschaft hebben. Deze reviews bieden meestal een pak meer waarde zodat u sneller en zorgeloos een beslissing van uw aankoop kan maken.

Producten vergelijken

Nemen we als voorbeeld de webwinkel van gpsshop.nl. In de Linker menubalk heb je allemaal verschillende keuzemogelijkheden:

 • Type navigatiesysteem (auto, fietsen, camper, truck, motor)
 • De belangrijkste merken (TomTom, Mio, Pioneer, Garmin, Snooper)
 • Doel van uw GPS: reizen, woon-werk, zakelijk, …
 • Grootte van uw navigatietoestel
 • Mogelijke functies: 3D kaarten, handsfree bellen, …
 • Kaartdekkingen
 • Verkeersinformatie ophalen: via radio, smartphone, …
 • Prijs

Op zoek naar het beste navigatiesysteem

Voor elk merk apart worden dan nog eens de beschikbare modelseries weergegeven. Bij TOMTOM navigatie heb je bijvoorbeeld de: Go, Rider, Start en Trucker series.

Zoekfuncties gebruiken

Doel: stel we willen een zeer eenvoudig toestel om tijdens de zomermaanden met de camper naar Frankrijk op vakantie te gaan. We kijken op we website van GPSshop.nl wat de mogelijkheden zijn.

=>Je zou dan eventueel kunnen opteren voor een navigatietoestel dat geschikt is voor mobilehome en caravan. Maar is dat wel nodig? Mogelijk is dat niet nodig als je enkel het toestel gebruikt om bijvoorbeeld maar naar een kampeerplaats in Frankrijk te rijden. Wanneer je tijdens het jaar je toestel ook nog eens veelvuldig gebruikt voor gewone navigatiedoeleinden, kan je gerust opteren voor een degelijk los navigatietoestel voor in de wagen en zo kan je weer een hoop geld besparen.

=>Vervolgens selecteer je het merk dat de voorkeur geniet. In dit geval selecteren we het TOMTOM merk. We zien al dadelijk dat we voor autonavigatie van TOMTOM op heden 15 toestellen hebben waaruit dat we kunnen kiezen.

=>Vervolgens maak ik een keuze van schermgrootte. Ik wil niet het kleinste toestel maar ook niet het grootste. Dus ik kies voor een toestel met 5 inch scherm.

=>Vervolgens vinken we aan waarvoor het toestel het meest gebruikt zal worden. In ons geval is dat puur voor vakantie- of normale navigatiedoeleinden.

=>Ondertussen zie je als je op dit moment dezelfde selectie zou maken, dat er nog maar keuze is uit 5 toestellen. Ik kies dan ook nog eens een toestel dat de volledige dekking heeft van Europa en daarbij zou ik levenslange kaartupdates wensen te ontvangen. Dat is natuurlijk een interessante optie want zo ben je het hele jaar door zeker dat je de nieuwste kaarten op je navigatietoestel hebt.

=>Verder wil ik graag niet te veel geld spenderen en kies ik voor een toestel dat mijn budget van 200 euro niet overschrijd.

We eindigen uiteindelijk met 3 toestellen: De TOMTOM start 25 M Europa, de TOMTOM start 50 M Europa en de TOMTOM GO 50 Europa.

3 budgetvriendelijke navigatietoestellen TOMTOM

=>Uit deze categorie zijn er 3 toestellen die: een score halen van ongeveer 4,5/5 en één toestel een score van 4/5. Dat laat onze keuze nog tussen 2 toestellen: TOMTOM Start 25 M of 50 M.

=>Als we dan even naar de prijs kijken van deze 2 toestellen, dan is de TOMTOM Start 25 M de goedkoopste in de reeks met een kostprijs van 119 euro. Het valt ons op dat dit toestel ook dubbel zoveel (>500) reviews heeft ontvangen dan het andere toestel en toch nog een score haalt van 4,5/5. Ik denk dat de keuze snel gemaakt is maar hoogst waarschijnlijk zit het prijsverschil in een aantal toegevoegde functies die bij de Start 50 M wel aanwezig zijn maar niet bij de Start 25 M.

=>Om zeker te zijn kunnen we onderaan de afbeeldingen van het toestel het knopje aanvinken om de 2 toestellen met elkaar te vergelijken. Daaruit kan je vaststellen dat er een aantal kleine verschillen op te merken zijn maar wanneer men kiest voor een eenvoudig toestel die er voor moet zorgen dat je op je plaats van bestemming brengt, dan is de Start 25 M meer dan voldoende.

Wil je nog zekerder zijn van je aankoop, dan kun je de klantenreviews naast het toestel openen en bekijken naar plus- en minpunten. De reviews kan je ook inlezen in de vergelijkingstabel: ‘Beoordelingen van andere gebruikers’.

De meeste online winkels hebben dan ook op basis van klantenbeoordelingen en prijs een top 10 van beste navigatietoestellen kunnen opstellen. Enkele toestellen die ook zeer hoog geprezen worden door de klanten zijn:

 • Garmin Nuvi 2597LMT (129 euro) – autonavigatie
 • Mio Cyclo 305 HC (169 euro) – draadloze fietscomputer met GPS en hartslagmeter.
 • Magellan SmartGPS 5390 (184 euro) – autonavigatie
 • TOMTOM GO 500 Europa (159 euro) – autonavigatie

De online winkel van Bol.com heeft ongeveer dezelfde selectiecategorieën op enkele details na. Zeer interessant vind ik wel dat je bij Bol.com zeer makkelijk kan selecteren op ‘best beoordeeld’ of ‘minimum aantal sterren’ (maximale score op 5). Ook geeft Bol.com aan wanneer het toestel bij jou thuis of in een ophaalpunt kan geleverd worden. Dat is een functie dat echt wel mijn voorkeur geniet. Goed is om te weten dat ook weer hier dezelfde toestellen die hierboven vernoemd zijn, als best beoordeelde navigatiesystemen naar voor komen hoewel er wel een klein verschil zit op de prijs.

beste navigatietoestellen bol

Natuurlijk heb je ook nog andere webwinkels zoals: bcc.nl, mediamarkt.nl en vele anderen waarbij je gelijkaardige zoekfuncties kunt gebruiken.